неділю, 19 листопада 2017 р.

Головна сторінка

Ріст населення постійно вимагає розробки нових способів, технологій збільшення врожаю найважливіших сільськогосподарських культур. Одним із можливих напрямів вирішення цього завдання та удосконалення технології підвищення врожайності сільськогосподарських культур є застосування хімічних засобів управління біологічними процесами за допомогою регуляторів росту рослин. Застосування цих речовин у наш час дає змогу вирішувати доволі багато завдань у практиці рослинництва. Здійснюється ряд агротехнічних прийомів і технологій вирощування окремих культур, на основі чого різко, іноді в декілька разів, скорочуються витрати та зростає продуктивність праці, тобто за допомогою регуляторів росту можна перетворити сільське господарство у більш інтенсивне.
Щоб успішно вирішувати завдання сільськогосподарського виробництва на основі регуляції росту і продуктивності рослини, необхідні відкриття нових регуляторів, пошук і хімічний синтез інших біологічно активних речовин з вузькофункціональними властивостями та високою специфікою дії.
Серед вживаних в наш час у сільськогосподарській практиці синтетичних фіторегуляторів найбільш широкого поширення набули ретарданти, що обмежують ріст і підсилюють генеративні процеси. Використання цих препаратів обумовлене тим, що посилення росту фітомаси при поліпшенні умов вирощування рослин за інтенсивними технологіями (оптимальні дози органічних і мінеральних добрив, зрошування, сучасні засоби захисту від бур'янів, хвороб і шкідників тощо) не завжди супроводжується пропорційним збільшенням продуктивності. 
Ретарданти при технологічно грамотному застосуванні здатні гальмувати надлишковий ріст, викликати посилений розвиток генеративної сфери і, з високою мірою надійності, гарантувати отримання додаткового врожаю. Саме тому застосування ретардантів з метою підвищення продуктивності у світовому рослинництві вважається загальновизнаним. 
Тому метою роботи є  вивчення впливу регуляторів росту на анатомо-морфологічні, фізіологічні та біохімічні зміни сільськогосподарських рослин.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Застосування регуляторів росту рослин

Одним із важливих завдань агропромислового комплексу України є стабілізація виробництва високоякісної продукції рослинництва. У вирішенні д...