неділю, 19 листопада 2017 р.

Класифікація рістгальмуючих речовин

В процесі життєдіяльності рослин суттєве значення мають регулятори росту і розвитку рослин – синтетичні або природні органічні сполуки, які в малій кількості впливають на життєві процеси рослин, не викликають токсичної дії і не є джерелом живлення.
Більшість синтетичних регуляторів відносяться до 1) аналогів ауксина; 2) до аналогів гібереліна; 3) до препаратів, пов’язаних з обміном етилена; 4) до цитокінінів, а також 5) до активаторів та інгібіторів метаболізма (стимулятори дихання, фотосинтезу, інгібітори синтезу хлорофілів, каротиноїдів та ін.)
Фізіологічна активність фіторегуляторів обумовлена їх здатністю впливати на будь який компонент фітогормональної системи (підвищення рівня фітогормона завдяки введенню зовні його аналога; вплив на біосинтез фітогормону, конкуренція за приєднання до рецептора фітогормона, інактивація ФРК)
Брасини (брасиностероїди) стимулюють розтягнення клітин, посилюють ростові процеси всієї рослини, стимулюють ріст ізольованих сім’ядолей огірків
Жасмонова кислота різко підвищує рівень абсцизової кислоти, регулює  рівень етилену, стимулюючи його рівень в молодих тканинах і знижуючи – в старих.
Саліцилова кислота блокує синтез етилену, індицирує квітування рослин короткого дня, якщо вони знаходяться в умовах длинного дня. Вірогідні стимулятори – флориген (фактор квітування), фузикокцин (фактор ризогенеза та росту клітин)
До інших біологічно активних речовин відносяться
Гербіциди, які по механізму дії поділяються на
а) інгібітори фотосинтезу, мітозу;
б) які впливають на процеси дихання (пригнічують утворення АТФ);
в) які регулюють ріст (аналогічні за властивостями гетероауксину)
Ретарданти – гальмують лінійну величину стебла (блокування синтезу гіберелової кислоти). Представник – есс або ххх, який гальмує ріст клітин в длину і посилює в дорзовентральному напрямку.
Емістим С посилює енергію проростання насіння, стійкість рослин до хвороб, до стресових факторів (посуха, дія пестицидів), підвищує врожай і якість рослинної продукції.
Агростимулін – регулятор, який сприяє створенню міцної кореневої системи, розвитку листків, підвищує стійкість до хвороб. Підвищує врожайність на 10-30% в залежності від культури і сорта.
Потейтін підвищує стійкість до грибкових захворювань, до несприятливих погодних умов. Підвищує вихід товарної продукції і сприяє кращому її збереженню.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Застосування регуляторів росту рослин

Одним із важливих завдань агропромислового комплексу України є стабілізація виробництва високоякісної продукції рослинництва. У вирішенні д...